το σχολείο

2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

Το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου και ανήκει διοικητικά στο 2ο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Χωροταξικά, τοποθετείται στο βόρειο άκρο της Νέας Ιωνίας, απέναντι από το μεγάλο πάρκου του Δήμου και σε απόσταση περίπου πεντακοσίων μέτρων από τις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού σταδίου. Αποκεντρωμένο, με μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 300 μαθητές, ενώ για το σχολικό έτος 2010-2011 υπηρετούν 38 εκπαιδευτικοί. Διευθύντρια του σχολείου είναι η καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, κ Ασημένια Μανιατοπούλου.

Δραστηριότητες - Συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα

2009 - 20010

σχολικό έτος 2010 2011

Ώρα για πινγκ πονγκ (23 Μαρτίου 2011)
Παραδόθηκε στους μαθητές από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Μανιατοπούλου ένα τραπέζι πινγκ πονγκ για περισσότερο ευχάριστα και δημιουργικά διαλείμματα.
Το τραπέζι τοποθετήθηκε στο χώρο του κυλικείου.

Ολική επαναφορά
Από τον Οκτώβριο του 2010 το τιμόνι του 2ου Γενικού Λυκείου ανέλαβε η καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας Ασημένια Μανιατοπούλου, υποδιευθύντρια για πολλά χρόνια στο 6ο Γ. Λ. Βόλου. Γνωρίζοντας ότι το πέρασμα από τη διεύθυνση του σχολείου μπορεί να είναι σύντομο, δεν δίστασε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές που αφορούν στην αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του σχολείου. Φυσικά για γίνει αυτό, έπρεπε να καταρριφθεί το δόγμα που είχαν υιοθετήσει όλοι οι προηγούμενοι διευθυντές συνεπικουρούμενοι από τους περισσότερους καθηγητές: «Δεν αλλάζω τίποτε, δεν είναι δική μου δουλειά». Η αρχική καχύποπτη ματιά, μετατράπηκε σε απλή παρατήρηση, εξελίχθηκε σε ενεργή συμμετοχή και μετουσιώθηκε σε καθολική αποδοχή όλων των προσπαθειών που έγιναν για να αποκτήσουμε ένα χώρο εργασίας περισσότερο ανθρώπινο και φιλικό. Υποστηρικτής και αρωγός στο εγχείρημα η Σχολική Βιβλιοθήκη. Ακόμη, μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις εργασίες και ανυπομονούν για τις επόμενες.  

σχολικό έτος 2008 - 2009

Ο Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων για τις κλιματικές αλλαγές του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου, την Πέμπτη 12-2-2009, προσκλήθηκε ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος και μαθητής του σχολείου μας Σταύρος Ντάφης. Η εισήγησή του είχε ως θέμα "Η Μετεωρολογία στη ζωή μας - Το κλίμα και τα μυστικά του". Ακολούθησε αναφορά του βιογραφικού σημειώματος του μαθητή και της εξέλιξής του ως ερασιτέχνη μετεωρολόγου.
Στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο κλίμα και τις απόψεις γύρω από αυτό και τις αλλαγές του. Έγινε αναφορά στα ρεύματα των ωκεανών, στο φαινόμενο el Ni o, στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων πάνω στη γη καθώς και στις μεθόδους παρατήρησης και καταγραφής αυτών των αλλαγών.
Αναφέρθηκε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη συμμετοχή των ανθρωπογενών ρύπων νια τη δημιουργία αυτού.
Παρουσίασε γραφήματα καταγραφών εμφάνισης καιρικών φαινόμενων, θερμοκρασίας, συγκέντρωσης C02 στην ατμόσφαιρα και αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις των επιστημόνων στα αποτελέσματα αυτών των καταγραφών και στις πιθανές προβλέψεις.
Στη συνέχεια μίλησε για τον έλεγχο των καιρικών φαινο­μένων, νια τους τρόπους παρέμβασης του ανθρώπου στον έλεγχο αυτό και για την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών γύρω από αυτό το θέμα.
Επίσης οι καταγραφές υετού, θερμοκρασιών, ημερών κα­ταιγίδας, ατμοσφαιρικής πίεσης, έντασης ανέμων, υγρασίας κλπ από τον ίδιο, για την περιοχή του Βόλου κατά τα τε­λευταία έτη, 2006-2008, προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Αθλητική διάκριση για τον μαθητή Βασίλη Μολοχίδη
Ο μαθητής της Γ’ τάξης Βασίλης Μολοχίδης απέσπασε την πρώτη θέση στην Ελευθέρα Πάλη, στο μαθητικό πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος, εξασφαλίζοντας την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα γίνει στη Μυτιλήνη.

Η θεατρική ομάδα του σχολείου
Το έργο «Η τιμή και το χρήμα» του Κων/νου Θεοτόκη επέλεξε να ανεβάσει η θεατρική ομάδα του σχολείου «Το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών» για το σχολικό έτος 2008 -2009. Οι μαθητές μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της ομάδας, Μαργαρίτα Παπαϊωάννου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την παράσταση, αφιερώνοντας πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους, προσδίδοντας  χρώμα και ζωντάνια στο άδειο σχολείο τις Κυριακές που κάνουν τις πρόβες τους.

σχολικό έτος 2007 - 2008

Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδείας.
Το πρόγραμμα ανέλαβαν οι καθηγήτριες Μαργαρίτα Παπαϊωάννου και Ευμορφία Λαμπαδάρη. «Το Σχολείο των ντελικάτων Εραστών» γι’ αυτή τη χρονιά ανέλαβε να «διεκπεραιώσει» θεατρικά το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαργαρίτας Παπαϊωάννου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Τους ρόλους υποδύθηκαν οι μαθητές: Σοφία Μαρίτση, Δήμητρα Λώλου, Αχιλλεία Τζανάκη, Δήμητρα Εμμανουήλ, Ειρήνη Κουλελή, Στεφανία Γκουγκούδη, Ελπίδα Χρόνη, Έλενα Γεωργακοπούλου, Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου, Λίλιαν Χρήστου, Δήμητρα Σπανού, Δημήτρης Μαρές, Στέφανος Εμμανουήλ, Θανάσης Μανώλης, Γιώργος Τσίντζος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Βαργιάμης, Βαλάντης Μιχαήλ. Για τις ανάγκες του έργου ο Χρήστος Δημητρίου κατασκεύασε τα σκηνικά και ο Κώστας Τατάκος με τον Βασίλη Σταμόπουλο επιμελήθηκαν το φωτισμό. Η παράσταση δόθηκε στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής στις 5 Μαϊου 2008.


Πρόγραμμα αισθητικής αγωγής.
Οι μαθητές του Β1 και του Β2 μαζί με τη φιλόλογό τους, τη Μαργαρίτα Παπαϊωάννου, διαμόρφωσαν δύο αίθουσες του σχολείου σε χώρους γνωστικών αντικειμένων. Συγκεκριμένα: το Β1 έγινε αίθουσα Φιλοσοφίας και το Β2 αίθουσα Λογοτεχνίας. Έτσι οι δύο σχολικοί χώροι έγιναν παιδαγωγικά εργαλεία που βοηθούν στην αναβάθμιση του μαθήματος και προάγουν την αισθητική των μαθητών. Η παιδαγωγική και αισθητική προσπάθεια θα συνεχιστεί και στους άλλους χώρους του σχολείου την επόμενη χρονιά…

σχολικό έτος 2006-2007

Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδείας
Κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2006-2007 ιδρύεται η θεατρική ομάδα του σχολείου με τίτλο "Σχολείο Ντελικάτων Εραστών", τιμητικά για τον Ρήγα Βελεστινλή και υπεύθυνη τη φιλόλογο Μαργαρίτα Παπαϊωάννου. Η ίδρυση της θεατρικής ομάδας προέκυψε ουσιαστικά μέσα από την υλοποίηση προγράμματος Θεατρικής Παιδείας από τις εκπαιδευτικούς Μαργαρίτα Παπαϊωάννου (φιλόλογο) και Ευμορφία Λαμπαδάρη (γαλλικών). Έτσι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ρήγα ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Ρήγας ο διά παντός χρόνου», όπου δεκαοχτώ μαθητές δραματοποίησαν τα πολιτικά κείμενα του Ρήγα. Τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Παπαϊωάννου και τη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Ζιούτος. Η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στο πλαίσιο της σχολικής γιορτής της 25ης Μαρτίου.

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα ανέλαβαν η καθηγήτρια Μαργαρίτα Παπαϊωάννου και στο πλαίσιο του μαζί με τους μαθητές που παρακολούθησαν το μάθημα της Θεατρολογίας διαμόρφωσαν μία αίθουσα του λυκείου μας (το παλιό χημείο) σε αίθουσα Θεατρικής Αγωγής. Η αίθουσα είναι ο χώρος όπου γίνεται το μάθημα της θεατρολογίας, γίνεται προβολή ταινιών και φιλοξενεί και τις πρόβες της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας

σχολικό έτος 2004-2005

Η ομάδα Πετοσφαίρισης κοριτσιών του σχολείου με υπεύθυνη την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Χρυσούλα Αγαπίδου, κατέκτησαν την πρώτη θέση στους σχολικούς αγώνες των λυκείων της Μαγνησίας.

σχολικό έτος 2003-2004

Το συγκρότημα «Ανώνυμοι» του 2ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Ιωνίας συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ερασιτεχνικής Δημιουργίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας με συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ. Τους «Ανώνυμους» αποτελούν οι μαθητές: Θάνος Παπανικολάου - κιθάρα, φωνή, Δημήτρης Δεληκωνσταντής - μπάσο, Χρήστος Ζήνδρος - κιθάρα, Σπύρος Ιωακειμίδης - κρουστά, Άσπα Ματζίρη - φωνή, Ιωάννα Τσούκα - φωνή, Ειρήνη Παπαδημητρίου - πλήκτρα.

σχολικό έτος 2000-2001

Ένα μόλις χρόνο μετά την επίσημη ένταξη του μαθήματος της Αστρονομίας στα Ενιαία Λύκεια, δημιουργήθηκε η ομάδα Αστρονομίας με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Γιώργου Μητρογώγου. Ο κ. Μητρογώγος, μαθηματικός και μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, μοιράστηκε την αγάπη του για αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της φυσικομαθηματικής επιστήμης με τους μαθητές και διοργάνωσε μαζί τους πολλές νυχτερινές παρατηρήσεις, μετατρέποντας το μάθημα σε ευχάριστη και δημιουργική ενασχόληση. Στον εξοπλισμό της ομάδας, μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται και δύο τηλεσκόπια της εταιρείας MEADE, με ειδικά φίλτρα παρατήρησης του ήλιου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η επιτυχία του μαθητή Μάριου Σακελλαρίου, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα για τη συμμετοχή του στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας.

Έξι μαθητές της Α' τάξης που διδάσκονται την γαλλική ως κύρια ξένη γλώσσα στο σχολείο μας, μαζί με την καθηγήτρια τους των γαλλικών κ. Πριμικύρη Αφροδίτη και την καθηγήτρια του σχολείου κ. Κουτσού Γεωργία, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και βραβεύθηκαν για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό "Γαλλοφωνία 2001" - Francophonie 2001. Για φέτος το θέμα του διαγωνιμού ήταν: "Ενα φωτογραφικό άλμπουμ - ένα μπουκάλι στη θάλασσα" , που περιελάμβανε την παρουσίαση της τάξης, του σχολείου, της πόλης και της περιοχής, σε μια τάξη γαλλόφωνων μαθητών.
Βραβεύθηκαν τα έργα που διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία της παρουσίασης, για την αισθητική τους και για την ποσ΄πτητα και ποιότητα των πληροφοριών. Οι μαθήτριες: Ακριβού Τασούλα, Βασιλείου Χρύσα, Γουσοπούλου Νικολέτα, Καρτσάνα Μαρία, Κωσταντέλλια Νικολέτα και Κωσταρά Θεοδώρα με την καθηγήτρια τους κ. Αφροδίτη Πριμικύρη, δημιούργησαν ένα photo album που προβάλλει το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή και μέσα από τις εικόνες και τις φωτογραφίες παρουσιάζει την ιστορία, την παράδοση και την κουλτούρα της περιοχής μας. Εκτός από τα σχολεία του Δημοσίου στο διαγωνισμό συμμετείχαν και μαθητές γαλλικών Ινστιτούτων, γαλλικών κολλεγίων και ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γεγονός που προσδίδει στην επιτυχία του 2ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Ιωνίας εξαιρετική σημασία.

σχολικό έτος 1999 2000

Η εφημερίδα του σχολείου "Μαθητικός Παλμός" έλαβε ειδική διάκριση από την Βουλή των Ελλήνων.

επιστροφή στην κορυφή