η βιβλιοθήκη

Οι μαθητές διαβάζουν

Η σελίδα αυτή φιλοξενεί σύντομα σχόλια και παρατηρήσεις μαθητών για τα βιβλία που διάβασαν. Στόχος, η δημιουργία μιας ενημερωτικής βάσης δεδομένων με καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα για όλα τα μέλη της βιβλιοθήκης αλλά και τους επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου.

Στέλλα Βιολάντη – Γρηγόριος Ξενόπουλος (ΕΜ ΞΕΝ)
Το βιβλίο του Γρ. Ξενόπουλου είναι ένας ύμνος στον έρωτα. Η ιστορία είναι δραματική και μας ταξιδεύει στην εποχή εκείνη όπου κάποιες φορές ο έρωτας ήταν απαγορευμένος.

18/3/2010 Αγγελική Σκρέτα

Ερωτόκριτος – Βιτσέντζος Κορνάρος (ΕΠ ΚΟΡ)
Στον «Ερωτόκριτο» περιγράφεται η ιστορία μιας αγάπης που φεγγοβολεί από το πάθος το αιώνιο, το πάθος του έρωτα και της παλικαριάς. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος περιγράφει με λεπτομέρεια και ζωντάνια σα να βλέπουμε ένα θεατρικό έργο.

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά-Νίκος Καζαντζάκης (EM KAZ)
Ο Νίκος Καζαντζάκης μυθοποιεί ένα λαϊκό και πρωτόγονο άνδρα, τον Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος είναι η κεντρική μορφή του μυθιστορήματος. Η δράση μεταφέρεται στην Κρήτη όπου η καθημερινότητα ξεχειλίζει από ζωντάνια. Μέσα από το έργο του αυτό ο Καζαντζάκης θέτει θεμελιώδη ηθικά και μεταφυσικά προβλήματα.

10/5/2008 Άννα Σιαμέτη

"Τα Βουνά της Ελλάδος" του Γιώργου Σφήκα (551.432)
Το βιβλίο διαθέτει πολλές πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα των ελληνικών βουνών καθώς και τα μονοπάτια αυτών. Όμως η έκδοση είναι παλιά (1980) με αναχρονιστικές σημαδεμένες διαδρομές και δεν αναφέρει σημαντικά βουνά της κεντρικής Ελλάδας όπως το Πήλιο, την Όθρυ και τον Κίσσαβο.

3/10/2008 Σταύρος Ντάφης

"Δωδέκατη Νύχτα" Ουίλιαμ Σαίξπηρ (822.33 SHA)
Η "Δωδέκατη Νύχτα" είναι ένα αρκετά αξιόλογο έργο. Προβάλλει την αγάπη, τη φιλία, το σεβασμό και γενικότερα την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

"Χειμωνιάτικο Παραμύθι" Ουίλιαμ Σαίξπηρ (822.33 SHA)
Μια συγκινητική προσέγγιση προς την ανωτερότητα του Θείου. Κάθε εγωιστική προσπάθεια μας να υπερισχύσουμε απέναντι σε οτιδήποτε έχει προβλεφθεί από κάποια ανώτερη δύναμη μπορεί να αποβεί μοιραία και τραγική για εμάς.

22/10/2008 Αχιλλεία Τζανάκη

Το Άρωμα - Πατρίκ Ζίσκιντ (ΞΜ SUS)
Ένα τρομακτικό παραμύθι, ένα φιλοσοφικό θρίλερ, μια ερωτική φαντασία. Αυτός που τρομάζει τους πάντες έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου που θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη θέση του ημίθεου που θα παρασύρει τα πλήθη με το μοναδικό όπλο του, το ύψιστο και συγκλονιστικότερο άρωμα που υπάρχει. Αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ζάχαρη στην άκρη-Ευγενία Φακίνου (EM ΦΑΚ)
Μια παρέα κάθε χρόνο πηγαίνει σε μία βίλα (της Μαντάμ Λίλιαν). Στην πραγματικότητα έχουν βαρεθεί να πηγαίνουν εκεί αλλά ένα μυστικό τους αναγκάζει να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο. Στο τέλος των διακοπών τους διαλέγουν να κάνουν μια θεατρική παράσταση με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Ποιήματα-Κώστας Καρυωτάκης (ΕΠ ΚΑΡ)
Ένας ποιητής που βεβαιώνει ότι η ποίηση δεν μας βοηθά να ζήσουμε αλλά να πεθάνουμε.

Ποιήματα-Διονύσιος Σολωμός (ΕΠ ΣΟΛ)
Ο Σολωμός έδειξε ένα δρόμο, δίδαξε ένα δόγμα πολύ αυστηρό και γοητευτικό συνάμα, μέσα στο οποίο ενώνονται η μεγαλοφυΐα του και η αγάπη του για υψηλή ποίηση.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα-Γουίλιαμ Σαίξπηρ (ΞΠ SHA)
Μια ερωτική φαντασία, μια αληθινή αγάπη, απαγορευμένη από τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν θα τελειώσει γιατί δεν θα τους χωρίσει ούτε ο θάνατος.

4/11/2008 Άννα Σιαμέτη